Kävely, retkeily ja patikointi

Kävely on parasta terveysliikuntaa

Kävely todella tehoaa. Jo reilun kuukauden kuntokävely tavallisen hyötyliikunnan lisänä näkyy ja tuntuu. Kuntokävely tarkoittaa vähintään puolen tunnin rivakkaa menoa sauvoilla tai ilman neljänä päivänä viikossa. 

Kun myös päivittäiset työ- ja asiointimatkansa taittaa jalan tai pyörällä, kroppa saakin jo runsaasti kaipaamaansa liikuntaa.

Jos vielä samalla keventää syömistään, paino putoaa ja veriarvot paranevat. Päivittäinen liikunta ja kevyt ruokavalio ovat tutkimusten mukaan lääkkeitä tehokkaampia veren sokeri- ja rasva-arvojen tervehdyttäjiä.

Lohjalla on loistavat mahdollisuudet kävelylenkkeihin ja jokainen voi harrastaa lajia,  aivan "kotinurkillaan". Täällä on Lohjanharjun maastot, rantapolut, Liessaari, puhumattakaan Suur-Lohjan koko alueelta löytyy erilaisia metsäautoteitä ym luonnossa risteileviä polkuja. Puhdas ja raikas ilma, joka puolella niin kesällä kuin talvellakin. Turvalliset jalkineet vaan jalkaan ja menoks, joko porukassa tai omissa ajatuksissa vaeltaen.

Lohjan seudulta ja lähialueilta löytyy runsaasti retkeily- ja patikointireittejä, ainakin Karnaistenkorpi, Karkalinniemi ja unohtamatta meidän kaunista lähiretkeilyaluetta Lohjanharjua. Porkkalanniemi ja Nuuksion kansallispuisto ovat myös tutustumisen arvoisia retkeilykohteita lyhyen matkan päässä.

 
Lisää patikoinnista:
 
 

Uudenmaan latualueen ruskamatka Kiilopäälle syksyllä 2023
 
Lähdemme yhteiselle ruskamatkalle Kiilopäälle. Matka taittuu mukavasti bussilla ja Kiilopäältä on varattu majoitus 30 henkilölle hotellista 23.-30.9.2023. Bussin aikataulu tarkentuu myöhemmin, mutta ajoaikaa varataan noin 13 tuntia ja lisäksi tauot. Kiilopäällä meillä on oma eräopas, jonka johdolla on turvallista ja helppoa retkeillä. Omaa aikaakin jää lähiretkeilyyn.
 
Majoituksen hinta on 405 € / henkilö / viikko / Niilanpään hotellin jaetussa 2 hengen huoneessa. Niilanpää on täysin uudistunut vuoden 2018 aikana. Huoneissa on kylpyhuoneet (suihku, wc), langaton wifi, televisio, vedenkeitin sekä hiustenkuivain, lisäksi hotellin käytävältä löytyy yhteiskäytössä olevat kuivauskaapit.
 
Majoituksen hintaan sisältyy:
- majoitus valitussa majoitustyypissä
- liinavaatteet ja pyyhkeet, lähtösiivous
- aamiainen , retkieväät ja päivällinen
- yksi savusaunominen viikon aikana (tiistain yleisövuorolla/ sovituin vuoroin)
- iltasauna päivittäin
 
Bussimatkan hintaan vaikuttaa osallistujamäärä, mutta esimerkiksi 30 matkustajalla hinta olisi noin 160 €.
Mukaan pääset ilmoittautumalla sähköpostilla Susanna Sihvolle, susannasihvo@yahoo.com. Sitovat ilmoittautumiset 31.7.2023 mennessä. Muistathan ilmoittautuessa kertoa nimesi lisäksi, sähköpostiosoitteesi, huonekaveritoiveen ja mahdolliset ruoka-aineallergiat.
 


 

Päiväretki Vihdin Palakoskelle la 14.5.2022Palakoski

Lohjan Seudun Latu järjestää patikointiretken Vihdin Palakoskelle 14.5.2022.

Jylhiä kallioita, hienoja näköaloja, vaihtelevaa luontoa ja kunnon metsän tuntua. Monipuolinen Palakoski on loistava retkikohde, jolta löytyy paljon koettavaa.

Reissuun lähdetään omilla kulkuvälineillä mutta yhteislähdöllä ja lähtöpaikka on Lohjan jäähallin parkkipaikka klo 10.00. Sään mukainen ulkoiluvaatetus.

Alueeseen tutustutaan kävelemällä merkitty Palakoskenkierros. Se vie kulkijansa yli kolmen maisemakallion, pitkin vehreää Palokosken vartta ja Palojärven rantaa. Kierros on 4,3 km pituinen, oranssilla värillä merkitty ympyräreitti, jonka lähtö- ja paluupiste on pysäköintipaikka. Palakosken kierros on vaativa reitti, joka kulkee pitkin kapeaa, ajoittain juurakkoista ja kivikkoista päällystämätöntä metsäpolkua pitkin. Reitin varrella on jyrkkiä korkeuseroja. Kalliot ovat liukkaita märkinä. Palakoskenkierrokselta voi kiivetä portaita pitkin Mummusalin näköalakalliolle, jonne on viitoitus reitin varrelta.

Jos haluaa tutustua Palakoskeen hieman helpommin niin voi valita reitin Mummusalin näköalakalliolle suoraan pysäköintipaikalta. Reitti on 1 km pituinen ja pinkillä värillä merkitty. Taukopaikalta avautuu maisema ilta-auringon suuntaan kohti Palojoen laaksoa. Reitti on keskivaativa, alun tieosuuden jälkeen reitin metsäpolku on kapea ja ajoittain kivikkoinen ja juurakkoinen. Matkalla on pieniä korkeuseroja mutta ei jyrkkiä nousuja tai laskuja. Näköalapaikalta voi laskeutua jyrkkää mäkeä ja portaita pitkin ihailemaan sen juurella virtaavaa Palokoskea.

Pidämme pidemmän evästauon taukopaikalla eli omat eväät mukaan. HUOM! Palakoskella ei ole nuotiopaikkaa!

Palvelut 

infotaulu, pysäköintipaikka, käymälä, taukopaikka, merkittyjä reittejä

Alueella ei ole esteettömiä palveluita. Palakosken reitit ovat kapeita metsäpolkuja, jotka ovat paikoin kallioisia, juurakkoisia ja kivisiä. Kaikilla reiteillä on korkeuseroja, myös lyhimmällä ja helpoimmalla reitillä.

Kävelysauvat ovat ihan hyvä apu reitillä.

Lisätietoa retkestä antaa Arto Halminen (artoj.halminen(at)gmail.com tai 040 3569576)

Etukäteen Palakosken alueeseen voi tutustua netissä osoitteessa:

https://uuvi.fi/fi/kohde/palakoski/

Saapumisohje

OSOITE: Palojärven metsätie 416, 03150 Vihti 

Käännytään Helsinki-Turku -moottoritieltä Veikkolan liittymästä ja sitten tielle nro 110 Vihdin suuntaan. Reilun kolmen kilometrin päästä, ennen Turunväylän siltaa, käännytään vasemmalle Palojärven metsätielle, jota ajetaan 3 km. Tämän jälkeen Palojärven metsätie kääntyy jyrkästi ensin oikealle ja vajaan kilometrin jälkeen vasemmalle. Tiellä jatketaan, kunnes se muuttuu Palakosken metsätieksi ja kääntyy ulkoilualueelle. Palakosken metsätietä ei näy kartoissa, vaan lähinnä ulkoilualuetta sijaitseva osoite on Palojärven metsätie 416, 03150 Vihti.

 
 
 Päiväretki Iso-Melkuttimelle Lopelle la 28.5.2022
 

Lohjan seudun latu järjestää patikointiretken Lopen Iso- Melkutin järvelle lauantaina 28.5. Matkaan lähdetään aamulla klo 9.00 Lohjan uimahalli Neidonkeitaan parkkipaikalta kimppakyydeillä. Ilmoittautuessasi kerrothan mikäli tarvitset tai voit tarjota kyytiä. Matkan pituus autolla 85 km ja menomatka kestää noin 1,5 tuntia. Omat eväät mukaan ja sään mukainen ulkoiluvaatetus. Pidämme pidemmän tauon laavulla, jossa on makkarapaistomahdollisuus. Kotimatkalle lähdetään n. klo 15.

Melkuttimien pysäköintialueelta lähtevä reitti Iso-Melkutin järven ympäri on 7 km mittainen. Reitti soveltuu myös aloitteville retkeilijöille. Muutamissa paikoissa saattaa pulssi hiukan kiihtyä vähän jyrkempää rinnettä kivuttaessa. Iso-Melkutin järven ympäri kulkeva reitti on merkitty sinisin merkein. Reitin muut osat on merkitty Hämeen Ilvesreitin tavoin vihrein Ilves tunnuksin.

Palvelut: Reitin varrella on yksi tulentekopaikka, kaksi laavua ja kuivakäymälä Iso-Melkuttimen itäpäässä, sekä tulentekopaikka ja kuivakäymälä Iso-Melkuttimen länsipäässä niemen kärjessä.

Ilmoittaudu retken vetäjälle Eskolle sähköpostitse tai puhelimitse.

Retken vetäjänä toimii  Esko Mälkiä,  esko.mlki(at)gmail.com /  puh: 0405891957

Iso MelkutinIso Melkutin2

Kuvat: Kanta-Hämeen kuvapankki


 

Päiväretki Kopparön saarelle Tammisaareen su 12.6.2022

Lähde Lohjan Seudun Ladun päiväretkelle Tammisaareen!
 
Nyt on mahdollisuus kokea samalla reissulla lossimatka, merellisissä maisemissa kulkeva luontopolku, hiidenkirnut, riippusiltoja ja saattaapa merikotkakin näyttätytyä. Tämä kaikki hyvässä seurassa leppoisalla kävelyvauhdilla.
 
Sunnuntaina 12.6. lähdetään siis retkelle Tammisaaren Kopparön luontopolulle. Koko reitin pituus on n. 8 km. Ota omat eväät mukaan. Taukopaikoilla on mm. makkaran paistomahdollisuus. Pukeudu sään mukaisesti ja hyvät kengät helpottavat kulkua.
 
Lähtö aamulla klo 9.00 Neidonkeitaan parkkipaikalta kimppakyydeillä. Ajomatkaa on n. 50 km ja matka kestää n. tunnin. Luontopolulla viivymme n. kolmen tunnin ajan ja kuljemme rauhallista vauhtia, joten paluumatkalle lähdetään iltapäivällä. Lähtö- ja paluupisteessä on mm. ravintola.
 
Ilmoittaudu Eliselle 0407444696 tai Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

 


 

Päiväretki Västerbyn ulkoilualueelle Raaseporiin la 3.9.2022

Nyt otetaan varaslähtö ruskaretkelle! Lauantaina 3.9.2022 lähdetään Peikkometsän kierrokselle Raaseporiin.

Kierros sijaitsee Västerbyn ulkoilualueella Tammisaaressa. Reitti on alle 6 km pitkä ja maastoltaan vaihteleva. Reitillä voi maistella marjoja, saattaapa löytyä sieniä tai voi siellä bongata myös metsän eläimiä. Automatka on n. 50 km. Metsässä viivymme 2-3 tunnin ajan. Laavulla pidetään evästauko, omat eväät mukaan ja sään mukainen ulkoiluvaatetus. Laavulla on myös makkaranpaistomahdollisuus. Retken vetäjinä toimivat Esko ja Elise.

Retki tehdään kimppakyydein. Lähtö jäähallin parkkipaikalta klo 9.00.

Ilmoittaudu Eliselle, 0407444696 Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

 


 

Kiinnostaako "porinapolku" tai "kälkätyskävely"?

 
 Lohjan Seudun Latu järjestää kaikille avoimia kävelylenkkejä. Lenkille lähdetään yleensä eri puolelta Lohjaa, jolloin päästään tutustumaan  Lohjan monipuolisiin ulkoilumahdollisuuksiin. Reipasta kävelyvauhtia mennään välillä poluilla, välillä tietä pitkin. Lenkki kestää reilun tunnin. Syyskauden 2022 aikana kävelylenkkejä järjestetään vähän eri teemoilla; ruskalenkki, glögikävely, kuutamokävely pakkaskävely jne. Ensimmäinen kävelylenkki on RUSKALENKKI ja se järjestetään 15.9. Tapaaminen Lohjan jäähallin kulmalla klo 17.30.
 
 Lenkkipäivä on torstaisin ja lähtö klo 17.30. HUOM! Kävelylenkkiä ei järjestetä joka torstai, vaan päivä ja lähtöpaikka ilmoitetaan aina etukäteen   Facebookissa ja Länsi-Uusimaa -lehden järjestöpalstalla. 
 
 Tarkista kävelylenkkien ajankohdat tapahtumakalenterista.
 
 Kävelylenkeillä on säävaraus. Mahdollisista muutoksista ilmoitetaan Lohjan Seudun Ladun nettisivuilla ja Facebookissa.
 
 Jos heräsi kysymyksiä, kilauta Eliselle 0407444696 
 
 
 
 
 
Ylös